Saturday, August 29, 2009

front office question bank

QUESTION BANK FOR FRONT OFFICE

Q1 Define Twin Room.

Q2 Define Duplex.

Q3 Define Penthouse

Q4. Define Junior Suite.

Q5. Define Lanai

Q6. Define Efficiency Room

Q7. Define Hospitality Room

Q8. Define Hospitality Suite.

Q9. Define Suite.

Q10. Define Interconnecting Room.

Q11. Define Double Room.

Q12. Define Kabana.

Q13. Define Single Room.

Q14. What is A.P.

Ans. American Plan

Q15. What is MAP.

Ans. Modified American Plan

Q16. What is B.P.

Ans. Bermuda Plan.

Q17. What is C.P.

Ans Continental Plan.

Q18. What is E. P.

Ans. European Plan.

Q19. What is Goplan.?

Q20. Expand E.D.P.

Ans.. Electronic Data Processing.

Q21. Expand P.M.S.

Ans. Property Management System

Q22. Expand H.W.C.

Ans. Handle with Care.

Q23. Expand P.I.A.

Ans. Paid in advance.

Q24. Expand D.P.

Ans. Direct Payment.

Q25. Expand D.N.A.

Ans. Did not arrive.

Q26. Expand R.N.A.

Ans. Registered but not assigned.

Q27. Expand D.N.S.

Ans. Did not stay.

Q28. Expand M.F.C.

Ans. Mail Forwarding Card.

Q29. Expand M.C.O.

Ans. Miscellaneous Charge Order.

Q30. Expand G.R.C.

Ans. Guest Registration Card.

Q31. Expand U.N.D.P.

Ans. United Nations Development Programme.

Q32. Expand W.H.O.

Ans. World Health Orgqnisation.

Q33. Expand F.A.O.

Ans. Food & Agricultural Organisation.

Q34. Expand W.T.O.

Ans. World Tourism Organisation or World Trade Organisation.

Q35. Expand V.I.P.

Ans. Very Important Person.

Q36. Expand V.V.I.P.

Ans. Very Very Important Person.

Q37. Expand C.I.P.

Ans. Commercially Important Person.

Q38. Expand F.I.T.

Ans. Free Independent Traveller.

Q39. Expand G.I.T.

Ans. Group Inclusive Tours.

Q40. Expand H.R.A.C.C.

Ans. Hotel and Restaurant Approval Classification Committee.

Q41. Expand. F.H.R.A.I.

Ans. Federation of Hotels and Restaurants Association of India.

Q42. Expand I.L.O.

Ans. International Labour Organisation.

Q43. Expand F.R.R.O.

Ans. Foreigner’s Regional Registration Office.

Q44. Expand P.O.S.

Ans. Point of Sale.

Q45. Expand A.R.R.

Ans. Average Room Rate.

Q46. Expand A.D.R.

Ans. Average Daily Rate.

Q47. Expand O-O-O.

Ans. Out of Order.

Q48. Expand V.P.O.

Ans. Visitor’s Paid Out.

Q49. Expand V.T.L.

Ans. Visitor’s Tabular Ledger.

Q50. Expand U.S.P.

Ans. Unique Selling Proposition.

Q51. Name 5 Classical Dances and their place of origin.

Ans: Bharat Natyam (Tamil Nadu); Kathakali (Kerala)

Manipuri (Manipur) Kathak (North India)

Odissi (Orissa) Kuchipudi (Andhra Pradesh)

Mohini Attam (Kerala)

Q52. In which month does Sankranth occur?

Ans. January

Q53. In which month does Republic Day occur?

Ans. January 26

Q54. In which month does Holi occur?

Ans. March/April

Q55. In which month does Easter occur?

Ans. March/April

Q56. In which month does Maharashtra Day occur?

Ans. May 1

Q57. In which month does Raksha Bandhan occur?

Ans. July/August.

Q58. In which month does Onam occur?

Ans. August/September

Q59. In which month does Ganesh Chaturthi occur?

Ans. August/ September

Q60. In which month does Dassera occur?

Ans. September/ October

Q61. When did the Constitution of India come into force?

Ans. January 26th 1950.

Q62. Name five specialty restaurants in Mumbai and their location/cuisine.

Q63. Name five multiplexes in Mumbai and their location.

Q64. Name five International Travel Agents in Mumbai.

Q65. Name five Malls in Mumbai and their location.

Q66. Name five foreign Consulates/Embassies located in Mumbai.

Q67. Name five gardens/parks from Mumbai and their location.

Q68. Name five lakes supplying drinking water to Mumbai.

Q69. Name five trains that will take me to Delhi via western railway.

Q70. Name five countries from South America and their capitals.

Q71. Name five countries from Europe and their capitals.

Q72. Name five countries from Africa and their capitals.

Q73. Name five countries from Asia (not touching India) and their capitals.

Q74. Name the continents of the earth.

Q75. Name the first five planets of our solar system in sequence from the sun.

Ans. Mercury; Venus; Earth; Mars; Jupiter.

Q76. Name five religions followed in India.

Ans. Hinduism, Jainism, Sikhism, Christianity, Islam, Zoroastrianism,Buddhism.

Q77. Name five hill stations from North India and their location.

Q78. Name five game sanctuaries from South India and their location.

Q79. Name five states in South India and their capitals.

Q80. Name five states from North India and give their capitals.

Q81. Where would you find the Golden Temple?

Amritsar.

Q82. Where would you find the Sun Temple?

Ans. Konarak.

Q83. Where would you find the “Pan Chakki”?

Ans. Aurangabad.

Q84. Where would you find the “Buland Darwaza”?

Ans. Fatehpur Sikhri.

Q85. Where would you find the “Chand Minar”?

Ans. Daulatabad Fort, Aurangabad.

Q86. Where would you find the Panch Mahal?

Ans. Fatehpur Sikhri

Q87. Where would you find the “Bibi – ka- Maqbara”?

Ans. Aurangabad.

Q88. Where would you find the “Gomateshwara” statue?

Ans. Sravana Bel Gola.

Q89. Where would you find the “Golconda Fort”?

Ans. Hyderabad.

Q90. Where would you find the “Great Stupa”?

Ans. Sanchi

Q91. Which place is known as the “Meadow of Flowers”?

Ans. Gulmarg.

Q92. Which is the nearest airport to Nainital?

Ans. Pantnagar.

Q93. Which city is known as the “City of Nawabs”?

Ans. Lucknow

Q94. On the banks of which river is the “Taj Mahal” situated?

Ans. Jamuna.

Q95. Lucknow is situated on the banks of which river?

Ans. Gomti.

Q96. which is the nearest railway station to Nainital?

Ans. Kathgodam.

Q97. Where would you find the “Charminar”?

Ans. Hyderabad.

Q98. Where would you find the “Salar Jung Museum”?

Ans. Hyderabad.

Q99. Name the lake in Mahableshwar.

Ans. Venna Lake.

Q100. Name the lake in Mount Abu?

Ans. Nakki Lake.

Q101. Define “Retention Charge”.

Ans. The room charges for a no-show.

Q102. Define “Late Charge”.

Ans. The department charge voucher that reaches the front office cashier after the guest has checked out.

Q103. Name five places of tourist interest in Rajasthan .

Q104. Name five places of tourist interest in Karnataka.

Q105. Name five places of tourist interest in Madhya Pradesh.

Q106. Name five places of tourist interest in West Bengal.

Q107. Name five places of tourist interest in Himachal Pradesh.

Q108. Name five places of tourist interest in Uttar Pradesh.

Q109. Name the North Eastern States and their capitals.

Q110. Name the Scandinavian Countries and their capitals.

Ans. Sweden -----Stockholm

Denmark ---- Copenhagen

Finland ------ Helsinki

Norway ------ Oslo

Iceland ------- Reykjavik

Q111. What are the advantages of the Density Chart over the Advance Letting Chart?

Q112. Give the formula for calculating the overbooking percentage.

. No of Cancellations plus No of No-shows plus early departures 100

Ans. ----------------------------------------------------------------------------- x

Total No of Available Rooms

Q113. What are the typed items using the Whitney System?

Ans. Whitney Slips: Registration Card; Permanent Arrival Notification /Slips and

Bill.

Q114. Give two other names for the Hotel Register.

Ans. “Red Book” and F Form.

Q115. Explain what happens to the “ C “ Form.

Ans. Two copies are made. Top copy goes to FRRO within 24 hrs except for

Chinese and Pakistanis within 12 hrs. Second copy is hotel’s copy.

Q116. Name five credit card companies. (not banks which issue them)

Ans. American Express; Diner’s Club; Master Card; Visa Card; Hilton Carte

Blanche.

Q117. Expand “ T. I. C. “

Ans. Tourist Introduction Card

Q118. Expand “C.D.F. “

Ans. Currency Declaration Form.

Q119. Expand “F.T.T.”

Ans. Foreign Travel Tax.

120.Expand “F.E.R.A.”

Ans. Foreign Exchange Regulation Act.

Q121. Give two alternate names for the “Door Man”.

Ans. Commissionaire and Link Man.

Q122. Expand “P.B.X.”.

Ans. Private Branch Exchange.

Q123. Expand “P.M.B.X.”

Ans. Private Manual Branch Exchange.

Q124. Expand “P.A.B.X.”

Ans. Private Automatic Branch Exchange.

Q125. Expand “E.P.A.B.X.”

Ans. Electronic Private Automatic Branch Exchange.

Q126. What is the area where the guest folios are kept called?

Ans. Bucket.

Q127. Expand “ D.G.”

Ans. Distinguished Guest”

Q128. Expand “SPATT”.

Ans. Special Attention.

Q129. What is the price of gold today?

Q130. At what reading did the Sensex close yesterday?

Q131. What was the Indian equivalent of the U.S. Dollar yesterday?

Q132. What was the Indian equivalent of the Euro yesterday?

Q133. What was the price of silver yesterday?

Q134. Which is the nearest registered game/bird sanctuary to us?

Ans. Mahim Bird Sanctuary.

Q135. When and where did the first Metro Railway start in India?

Ans. In 1984-85 in Kolkata.

Q136. Expand “R.R.B”.

Ans. Regional Rural Bank.

Q137. Expand “NABARD”.

Ans. National Bank for Agriculture and Rural Development.

Q138. Expand “R.I.D.F”.

Ans. Rural Infrastructure Development Fund.

Q139. Expand “P.I.N”.

Ans. Postal Index Number.

Q140. What is the National Anthem of India and who composed it?

Ans. “Jana Gana Mana” by Rabindranath Tagore.

Q141. What is the National Song of India and who composed it?

Ans. “Vande Mataram” by Bankim Chandra Chatterji

Q142. Which is the National Animal of India?

Ans. Tiger.

Q143. Which is the National Bird of India?

Ans. Peacock.

Q144. What is the National Flower of India?

Ans. Lotus.

Q145. Expand “I.S.R.O.”

Ans. Indian Space Research Organisation.

Q146. Expand “A.S.L.V”.

Ans. Augmented Satellite Launch Vehicle

Q147. Where is the highest airfield in India?

Ans. Daulatbeg Oldhi in Ladakh.

Q148. Where is the highest Airport in India?

Ans. Leh Airport in Ladakh.

Q149. Which was India’s first Atomic Station.?

Ans. Tarapore Power Station near Mumbai.

Q150. What is the highest award in India?

Ans. Bharat Ratna.

Q151. What is the highest award for gallantry in India?

Ans. Param Vir Chakra.

Q152. Which is the highest Battleground in India?

Ans. Siachen Glacier.

Q153. Which is the longest beach in India?

Ans. Marina Beach at Chennai.

Q154. Which is the largest Residential Building in India?

Ans. Rastrapathi Bhavan in New Delhi.

Q155. Which is the highest Dam in India?

Ans. Bhakra Dam on Sutlej river in Punjab.

Q156. Which is the largest Delta in India?

Ans. Sunderbans formed by Ganga and Brahmaputra.

Q157. Which is the largest Desert in India?

Ans. Thar Desert in Rajasthan.

Q158. In which year were the First General Elections held in India?

Ans 1952.

Q159. Which is the largest lake in India?

Ans. “Wular Lake” in Kashmir.

Q160. Which is the highest Mountain Peak in India?

Ans. Mount Kanchenjunga (8,598 m)

Q161. Which is the largest Planetarium in India?

Ans. Birla Planetarium , Kolkata.

Q162. Which is the highest Waterfall in India?

Ans. Jog Waterfalls, Karnataka .

Q163. Name the continents of the earth.

Ans. Asia, Africa, Europe, North America, South America, Australia, and

Antartica.

Q164. What is the Aphelion?

Ans. Aphelion is the point in Earth’s or other planet’s orbit which is farthest from the Sun.

Q165. What is the Perihelion?

Ans. Perihelion is the point in Earth’s or other planet’s orbit which is nearest to the Sun.

Q166. What is the Solstice?

Ans. Solstice is the date on which the Sun shines vertically over a tropic when the days and nights are the longest and the shortest.

Q167. What is the Equinox?

Ans. Equinox means two days during the year, March 21, and September 23, when day and night are almost equal throughout the world because the Sun shines vertically on the Equator. March 21 is called “Vernal Equinox” and September 23 is called “Autumnal Equinox”

Q168. In which country is the river Nile. ?

Ans. Eqypt.

Q169. In which country is the river Tigris?

Ans. Iraq.

Q170. In which country is the river Danube?

Ans Yugoslavia.

Q171. In which country is the river Rhine?

Ans. Germany.

Q172. Cairo is on the banks of which river?

Ans. Nile.

Q173. Baghdad is on the banks of which river?

Ans. Tigris.

Q174. Belgrade is on the banks of which river?

Ans. Danube.

Q175. Bonn is on the banks of which river?

Ans. Rhine.

Q176. Canton is on the banks of which river?

Ans. Canton.

Q177. Karachi is on the banks of which river?

Ans. Indus.

Q178. Khartoum is on the banks of which river?

Ans. Blue & White Nile.

Q179. Lahore is on the banks of which river?

Ans. Ravi.

Q180. London is on the banks of which river?

Ans. Thames.

Q181. Montreal is on the banks of which river?

Ans. Ottawa.

Q182. Moscow is on the banks of which river?

Ans. Moskva.

Q183. Nanking is on the banks of which river?

Ans. Yang – tse- Kiang.

Q184. New Orleans is on the banks of which river?

Ans. Mississippi.

Q185. New York is on the banks of which river?

Ans. Hudson.

Q186. Paris is on the banks of which river?

Ans. Seine.

Q187. Philadelphia is on the banks of which river?

Ans. Delaware.

Q188. Quebec is on the banks of which river?

Ans. St. Lawrence.

Q189. Rome is on the banks of which river?

Ans. Tiber.

Q190. Washington is on the banks of which river?

Ans. Potomac.

Q191. Agra is on the banks of which river?

Ans. Yamuna.

Q192. Ahmedabad is on the banks of which river?

Ans. Sabarmati.

Q193. Kolkata is on the banks of which river?

Ans. Hooghly.

Q194. Guwahati is on the banks of which river?

Ans. Brahmaputra.

Q195. Lucknow is on the banks of which river?

Ans. Gomti.

Q196. Ludhiana is on the banks of which river?

Ans. Sutlej.

Q197. Nasik is on the banks of which river?

Ans. Godavari.

Q198. Srinagar is on the banks of which river?

Ans. Jhelum.

Q199. Surat is on the banks of which river?

Ans. Tapti.

Q200. Vijayawada is on the banks of which river?

Ans. Krishna.

Q201. Bandipur National Park is in which state?

Ans. Karnataka.

Q202. Jim Corbett National Park is in which state?

Ans. Uttaranchal.

Q203.Dachigam Sanctuary is in which state?

Ans. Jammu & Kashmir.

Q204. Keoladeo Ghana Bird Sanctuary is in which state?

Ans. Rajasthan.

Q205. Hazaribagh National Park is in which state?

Ans Jharkand.

Q206. Jaldapara Sanctuary is in which state?

Ans. West Bengal.

Q207. Kanha National Park is in which state?

Ans. Chattisgarh.

Q208. Kaziranga National Park is in which state?

Ans. Assam

Q209. Manas Tiger Sanctuary is in which state?

Ans. Assam.

Q210. Mudumalai Sanctuary is in which state?

Ans. Tamil Nadu.

Q211. Nagarhole National Park is in which state?

Ans. Karnataka.

Q212. Nal Sarovar Bird Sanctuary is in which state?

Ans. Gujarat.

Q213. Periyar Game Sanctuary is in which state?

Ans. Kerala.

Q214. Ranganthitoo Bird Sanctuary is in which state?

Ans. Karnataka.

Q215. Shivpuri National Park is in which state?

Ans. Madhya Pradesh.

Q216. Ranthambore Tiger Sanctuary is in which state?

Ans. Rajasthan.

Q217. Expand “U.N.C.T.A.D.”

Ans. United Nations Conference on Trade and Development.

Q218. Expand “U.N.D.P.”

Ans. United Nations Development Programme.

Q219. Expand “U.N.R.I.S.D.”

Ans. United Nations Research Institute for Social Development.

Q220. Expand “I.C.A.O.”

Ans. International Civil Aviation Organisation.

Q221. Expand “I.F.A.D.”

Ans. International Fund for Agricultural Development.

Q222. Expand “I.M.F.”.

Ans. International Monetary Fund.

Q223. Expand “U.N.E.S.C.O.”

Ans. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation.

Q224. Expand “C.I.S.”

Ans. The Commonwealth of Independent States.

Q225. Expand “S.A.A.R.C.”

Ans. South Asian Association for Regional Co-operation.

Q226. Expand “A.S.E.A.N.”

Ans. Association of South East Asian Nations.

Q227. Expand “E.E.C.”

Ans. European Economic Community.

Q228. Expand “N.A.T.O.”

Ans. North Atlantic Treaty Organisation.

Q229.Expand “O.P.E.C.”

Ans. Organisation of Petroleum Exporting Countries.

Q230. Expand “A.D.F.”

Ans. Asian Development Fund.

Q231. Expand “A.E.C.”

Ans. Atomic Energy Commission.

Q232. Expand “A.I.A.D.M.K.”

Ans. All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam.

Q233. Expand “A.I.C.C.”

Ans. All India Congress Committee.

Q234. Expand “A.I.C.T.E.”

Ans. All India Council for Technical Education.

Q235. Expand “A.I.I.M.S.”

Ans. All India Institute of Medical Sciences.

Q236. Expand “A.I.T.U.C.”

Ans. All India Trade Union Congress.

Q237. Expand “A.S.I.”

Ans. Archeological Survey of India.

Q238. Expand “A.T.C.”

Ans. Air Traffic Control.

Q239. Expand. “A.T.M.”.

Ans. Automated Teller Machine.

Q240. Expand “A. W.A.C.S.”

Ans. Airborne Warning and Control System.

Q241. Expand. “B.A.R.C.”

Ans. Bhabha Atomic Research Centre.

Q242. Expand “B.I.F.R.”

Ans. Board for Industrial and Financial Reconstruction.

Q243. Expand “B.P.O.”

Ans. Business Process Outsourcing.

Q244. Expand “C.A.R.E.”

Ans. Co-operative for American Relief Everywhere.

Q245. Expand “C.B.D.T.”

Ans. Central Board of Direct Taxes.

Q246. Expand “C.H.O.G.M.”

Ans. Commonwealth Heads of Government Meeting.

Q247. Expand “C.I.S.F.”

Ans. Central Industrial Security Force.

Q248. Expand “C.O.D.”

Ans. Cash on Delivery or Central Ordinance Depot.

Q249. Expand “C.O.F.E.P.O.S.A.”

Ans. Conservation of Foreign /Exchange and Prevention of Smuggling Act.

Q250. Expand “C.P.C.B”.

Ans. Central Pollution Control Board.

Q251. Expand “C.R.P.F.”

Ans. Central Reserve Police Force.

Q252. Expand “C.T.B.T.”

Ans. Comprehensive Test Ban Treaty.

Q253. Expand “C.R.T.”

Ans. Cathode Ray Tube.

Q254. Expand “ C.V.R.”

Ans. Cockpit Voice Recorder.

Q255. Expand “D.D.T.”

Ans. Dichloro Diphenyl Trichloroethane.

Q256. Expand “D.L.O.”

Ans. Dead Letter Office.

Q257. Expand “ D.T.H.”

Ans. Direct-to-Home.

Q258. Expand “D.V.D.”

Ans. Digital Versatile/Video Disc.

Q259. Expand “ E & O. E. “

Ans. Errors and Omissions Excepted.

Q260. Expand “E.C.G.”

Ans. Electro Cardiogram.

Q261. Expand “E.C.S.”

Ans. Electronic Clearing Service.

Q262. Expand “E.E.C.”

Ans. European Economic Community

Q263. Expand “ E.E.G”

Ans. Electro Encephalogram.

Q264. Expand “E.E.Z.”

Ans. Exclusive Economic Zone.

Q265. Expand “F.C.I.”

Ans. Food Corporation of India.

Q266. Expand “F.T.S.”

Ans. Foreign Travel Scheme.

Q267. Expand. “G.A.T.T.”

Ans. General Agreement on Tariff and Trade.

Q268. Expand “ G.D.P.”

Ans. Gross Domestic Product.

Q269. Expand “G.M.A.T.”

Ans. Graduate Management Admission Test.

Q270. Expand “G.S.L.V.”

Ans. Geo-synchronous Satellite Launch Vehicle.

Q271. Expand “H.I.V.”

Ans. Human Immunodeficiency Virus.

Q272. Expand “A.A.I.”

Ans. Airports Authority of India

Q273. Expand “H.R.D.”

Ans. Human Resource Development.

Q274. Expand “I.A.T.A.”

Ans. International Air Transport Association.

Q275. Expand. “IC.A.O.”

Ans. International Civil Aviation Organisation.

Q276. Expand “ I.C.A.R.”

Ans. Indian Council of Agricultural Research.

Q277. Expand “I.C.B.M.”

Ans. Inter-Continental Ballistic Missile

Q278. Expand “I.C.M.R”

Ans. Indian Council of Medical Research

Q279. Expand “I.F.A.D.”

Ans. International Fund for Agricultural Development.

Q280. Expand “I.S.D.N”

Ans. Integrated Services Digital Network.

Q281. Expand “I.S.K.C.O.N.”

Ans. International Society for Krishna Consciousness.

Q282. Expand “I.S.R.O.”

Ans. Indian Space Research Organisation.

Q283. Expand I.T.D.C.”

Ans. India Tourism Development Corporation.

Q284. Expand “L.A.S.E.R”

Ans. Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation.

Q285. Expand “L.C.D.”

Ans. Liquid Crystal Display.

Q286. Expand “ L.T.C.”

Ans. Leave Travel Concession.

Q287. Expand “M.C.O.C.A.”

Ans. Maharashtra Control of Organised Crime Act.

Q288. Expand “N.A.B.A.R.D.”

Ans. National Bank for Agricultural and Rural Development.

Q289. Expand “N.A.S.A.”

Ans. National Aeronautics and Space Administration (of USA)

Q290. Expand “N.A.T.O.”

Ans. North Atlantic Treaty Organisation.

Q291. Expand. “N.C.C”

Ans. National Cadet Corps.

Q292. Expand “N.G.O.”

Ans. Non Governmental Organisation.

Q293. Expand “N.H.R.C.”

Ans. National Human Rights Commission

Q294. Expand “O.N.G.C.”

Ans. Oil and Natural Gas Corporation.

Q295. Expand. “O.P.E.C”

Ans. Oil and Petroleum Exporting Countries.

Q296. Expand “O.Y.T.”

Ans. Own Your Telephone.

Q297. Expand “ P.A. N.”

Ans. Permanent Account Number

Q298. Expand. “P.A.T.A.”

Ans. Pacific Asia Travel Association.

Q299. Expand “P.D.S.”

Ans. Public Distribution System.

Q300. Expand. “P.E.T.A.”

Ans. People for the Ethical Treatment of Animals

Q301. Expand “P.O.K.”

Ans. Pakistan Occupied Kashmir.

Q302. Expand “ P.O.T.A.”

Ans. Prevention of Terrorism Act.

Q303. Expand. “P.O.W.”

Ans. Prisoner of War.

Q304. Expand. “P.S.L.V.”

Ans. Polar Satellite Launch Vehicle.

Q305. Expand “ P.T.B.T”.

Ans. Partial Test Ban Treaty.

Q306. Expand “P.T.I”.

Ans. Press Trust of India

Q307. Expand “P.V.C.”

Ans. Param Vir Chakra or. Poly Vinyl Chloride.

Q308. Expand “P.W.D”.

Ans. Public Works Department

Q309. Expand “R.C.C”.

Ans. Reinforced Cement Concrete.

Q310. Expand “R.D.X.”

Ans. Research and Development Explosive.

Q311. Expand “R.M.O”.

Ans. Resident Medical Officer

Q312. Expand “R.P.F.”

Ans. Railway Protection Force

Q313. Expand “R.P.M.”

Ans. Revolutions per Minute

Q314. Expand “R.P.V.”

Ans. Remote-controlled Pilotless Vehicle

Q315. Expand “R.S.V.P”.

Ans. Repondez S’il Vous Plait (Please Reply)

Q316. Expand “SAARC”.

Ans. South Asian Association for Regional Co-operation.

Q317. Expand “S.A.I”

Ans. Sports Authority of India.

Q318. Expand “S.A.L.T.”

Ans. Strategic Arms Limitation Treaty.

Q319. Expand “S.A.M”.

Ans. Surface to Air Missile.

Q320. Expand “S.C.U.B.A”.

Ans. Self Contained Underwater Breathing Apparatus.

Q321. Expand “R.A.D.A.R”

Ans. Radio Detection and Ranging

Q322. Expand “S.E.B.I”

Ans. Securities Exchange Bureau of India.

Q323. Expand “SENSEX”

Ans. Sensitive Index (of share prices)

Q324. Expand “S.E.Z.”

Ans. Special Economic Zone

Q325. Expand “S.T.C”

Ans. State Trading Corporation

Q326. Expand “S.P.C.A”

Ans. Society for the Prevention of Cruelty to Animals

Q327.Expand “ S.P.G”.

Ans. Special Protection Group

Q328.Expand “S.S.M”.

Ans. Surface to Surface Missile

Q329. Expand “S.T.D”.

Ans. Subscriber Trunk Dialling or Sexually Transmitted Disease.

Q330. Expand “S.W.O.T.”

Ans.Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats.

Q331.Expand “T.D.S”.

Ans. Tax Deduction at Source.

Q332.Expand”T.I.F.R.”

Ans. Tata Institute of Fundamental Research

Q333.Expand “T.N.T.”

Ans. Tri-Nitro-Toluene.

Q334.Expand “T.R.A.I”.

Ans. Telecom Regulatory Authority of India

Q335.Expand “T.R.P”.

Ans. Television Rating Points.

Q336. Expand “T.T.E”.

Ans. Travelling Ticket Examiner.

Q337. Expand “U.A.E”.

Ans. United Arab Emirates.

Q338.Expand “U.D.C”.

Ans. Upper Division Clerk.

Q339.Expand “U.F.O”.

Ans. Unidentified Flying Object.

Q340.Expand “U.G.C”.

Ans. University Grants Commission.

Q341. Expand “U.H.F”.

Ans. Ultra High Frequency

Q342.Expand “U.L.F.A.”

Ans. United Liberation Front of Assam.

Q343.Expand “UNCTAD”

Ans. United Nations Conference on Trade and Development.

Q344.Expand “U.N.D.P”.

Ans. United Nations Development Programme.

Q345.Expand “UNESCO”.

Ans. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation.

Q346.Expand “ UNICEF”.

Ans. United Nations Childrens Fund.

Q347. Expand” U.P.S”.

Ans. Uninterrupted Power Supply.

Q348. Expand “U.S.P.”

Ans. Unique Selling Proposition.

Q349. Expand “U.T.I”

Ans. Unit Trust of India.

Q350. Expand “VAT”.

Ans. Value Added Tax.

Q351. Expand” VHF”.

Ans. Very High Frequency.

Q352.Expand”V.H.S”

Ans. Video Home System.

Q353. Expand “V.P.P”.

Ans. Value Payable Post.

Q354.Expand “V.R.S.”

Ans. Voluntary Retirement Scheme.

Q355. Expand “WAP”

Ans. Wireless Application Protocol.

Q356. Expand” WPI”

Ans. Wholesale Price Index.

Q357. Expand “W.T.O.”

Ans. World Tourism Organisation or World Trade Organisation.

Q358. Expand “WWW”.

Ans. World Wide Web.

Q359.Expand “XLRI”

Ans. Xavier’s Labour Relations Institute

Q360.Expand “YMCA”

Ans. Young Men’s Christian Association.

Q361.Expand “YWCA”

Ans. Young Women’s Christian Association

Q362. What is the new name for “Abyssinia”?

Ans. Ethiopia.

1 comment:

  1. mam i realy want to thank you for this amazing help.
    i m a 1st year student'sandeep kumar' (HHA) in IHM meerut

    ReplyDelete